divendres, de desembre 15, 2006

"Independència" informativa

Qué passaria a Espanya si l'ETB informara que el govern basc declara la indepedència del territori de manera unilateral? Segurament hi hauria una gran revolta i tots el polítics comencarien a llancar-se improperis i acusacions de tot tipus.
Això mateixa ha passat a Bèlgica, sense ser 28 de desembre ni vindre massa a compte. La cadena pública RTBF va anunciar al seu informatiu de màxima audiència que el parlament regional flamenc es declarava independent de manera unilateral i definitiva, motiu pel qual el país es dividia en dos i perillava la figura de la monarquia belga. La notícia es transmetia a un poble convulsionat en aquestos dies per disputes lingüístiques al Parlament.
A l'anunci del presentador li va seguir un reportatge de ficció que va provocar trucades incesants dels telespectadors i una sobtada revolta a tot l'Estat. Vint minuts després desmentia el presentador la notícia, aclarant que es tractava d'una mera ficció periodística.
No obstant, això em porta a pensar en les nombroses notícies que cada dia veiem, llegim o escoltem i creiem sense cap tipus de cirteri ni verificació. Quantes informacions falses engollim a diari? Fins a quin punt es pot recrear o inventar la realitat per manipular a l'opinió pública?
Els mitjans de comunicació són un instrument amb un poder enorme que els ciutadans moltes vegades no parem a valorar. Per desgrácia existeixen moltes persones sense cor, que s'autodenominen sense mereixer-lo periodistes, i que distorsionen les informacions segons els seu parer partidista i reduccionista.
Com va dir Ignaci Ramonet, informar-se fatiga, i cada vegada més, perquè cal contrastar el torrent d'informacions que cada dia ens arriben i fer-les passar per un filtre personal recolzat en la nostra autocrítica.
Sempre he somniat, des de xicoteta, en arribar a ser una bona periodista que amb les seues notícies puga convertir aquest món en un lloc més just i igualitari.
Encara avui, més a prop d'aquesta realitat, continue somniant i faré el possible per informar de la manera més honesta possible.