diumenge, d’abril 04, 2004

RÀDIO 9 MARGINA LA MÚSICA VALENCIANA
Els Músics i Cantants en Valencià denuncien la seua invisibilitat a RTVV


Una lona de plàstic gris servia de pasarel.la als conividats, en un intent d’imitar el glamour de les catifes roges de Hollywood. El recent inaugurat Palau de Congressos de Castelló s’alça en el centre d’un solar que, en espera de la gespa, és un autèntic fangar després de les fortes pluges.
La roba de marca, els pentinats de perruqueria i tota mena de complements eren les principals característiques d’un públic que acudia a lloar els seus ídols musicals. Ràdio 9 atorgava els Premis al Món de la Música als qui, segons l’emissora, són els millors grups o solistes del moment. Entre els premiats es troben noms com Camela, OBK o Alejandro Sanz. Cap music valencià va vore reconeguda la seua trajectòria amb un guardó, tot exeptuant-ne l’homenatge a la compositora valenciana Matilde Salvador i el premi a la banda de música de Castelló.
Per aixó, el Col.lectiu de Musics i Cantants en Valencià (en procés de constitució en aquestos moments) es va concentrar a les portes del Palau, exhibint pancartes i repartint pamflets a ritme de dolçaina i tabalet, amb el lema capital de “Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) diu no a la música en valencià”. D’altra banda, un top manta de discos exlcusivament valencians lluïa a terra per a demostrar que l’absència de premis no està motivada per la falta d’oferta. El col.lectiu taxa “d’infame” que Ràdio 9 premie a un star system íntegrament espanyol.
Xavi Sarrià, Nèstor Mont, Óscar Briz, Rafa Xambó, Saüc o Feliu Ventura van ser només alguns dels artistes presents que intentaven fer-li memòria a RTVV, ja que el seu estatut de creació resa que el primer principi a seguir és la “promoció i protecció de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana”.
Aquesta protesta es completarà dilluns 5 amb una concentració a la plaça Manisses, davant del Palau de la Generalitat, en demanda d’una televisió valenciana pública, veraç i de qualitat. El 17 de desembre de 2002 es constituí una plataforma contra la privatització de Televisió Valenciana, un dels grans projectes de l’aleshores president Zaplana. Ara, amb Camps, aquesta actuació roman paralitzada, entre altres coses per la seua il.legalitat. No obstant, el Consell de Redacció de RTVV i el Comité d’Empresa continuen elaborant informes en contra de la manipulació informativa i l’amiguisme en els mitjans de comunicació estatals.