dissabte, de juny 26, 2004

Salvaguardem el nostre medi ambient!

Quan la mà de l'home no pot estar-se quieta i necessita transformar tot allò natural en un producte manufacturat per al seu propi benefici, no ens queda més remei que culturalitzar-lo per a poder conservar-lo. La tala indiscriminada o la crema de boscos a cosa feta per a revaloritzar terrenys i fer-los urbanitzables fa que siga necessari convertir-los en parcs naturals o en patrimonis de la humanitat. Només així s'assegura, almenys durant un temps, la no destrucció de la terra que ens acull. L'especulació i la construcció desmesurada de vivendes està augmentat de forma preocupant la presió sobre el medi ambient i les conseqüències negatives que això ens reporta. És paradoxal que construïm tantes vivendes, sense una necessitat real, quan ens estem carregant l'estructura que ens permet viure cada dia. Pensem més amb el cap i menys amb la butxaca!

La Colla Ecologista d'Alacant-Ecologistes en Acció (Alacant), la Colla Ecologista "La Carrasca" - Ecologistes en Acció (Alcoi), Vent Pluig- Associació Cultural de la Vall de Guadalest, WWF-Adena (Grup d'Alacant) i el Grup Ecologista Xoriguer (La Vila Joiosa) han inicitat un moviment en defensa de les serres d'Aitana, La Serrella i el Puig Campana. La grandària d'aquestes muntanyes s'estén des de les Marines al Comtat.

MANIFEST:

Els municipis muntanyencs de les Marines ja han començat a patir un procés especulatiu que transforma lenta però inexorablement les millors terres en solars. Polop, Callosa, La Nucia, Finestrat i Guadalest ja estan envoltats de projectes urbanístics.

Si avaluem l'evolució del procés destructiu-urbanitzador sobre els pobles costaners als últims quaranta anys podem projectar sense risc d'equivocar-nos que en els pròxims quaranta anys el procés haurà augmentat exponencialment transformant el millor del nostre territori en una macrourbanització.

Vivim a un país on la planificació territorial estè en mans del agents urbanitzadors, la qual cosa por conduir a la pèrdua irreversible del paisatge, de l'agricultura i inclús de la nostra llengua.

La nostra proposta consisteix a fer de La Serrella, L'Aitana i el Puig Campana un gran Parc Natural i és per això que fem aquesta primera convocatòria. Ara per ara, volem conèixer de primera mà l'experiència del treball i les reivindicacions que van fer amb molt d'èxit de la Serra de Mariola un Parc Natural.

Pensem que encara estem a temps d'articular una protecció efectiva dels nostres millors ecosistemes de muntanya. I a més fer això compatible amb el creixement ordenat dels pobles i amb les activitats tradicionals, com ara la caça, l'agricultura, el turisme rural o les esports de muntanya. El moment és ara, i hem de fer-ho pel present, per futur i per fer país.