dimarts, de març 02, 2004

Volen dividir la nostra llengua

El govern del PP ha fet una proposta per diferenciar català i valencià en els ensenyaments de les escoles oficials i acabar així amb la unitat de la nostra llengua. Com en tantes altres ocasions, creuen que la majoria absoluta els concedeix el dret d’apropiar-se fins i tot del nostre idioma, de modificar-lo i, per tant, de canviar la nostra realitat. Tornen a aplicar el lema de divideix i venceràs, però no permetrem que ho facen.
Lamentablement, la llengua, la senyera i els nostres símbols més significatius han sigut en massa ocasions tergiversats, polititzats i apropiats de mala manera per persones que no estimaven en res el nostre país ni la defensa dels Països Catalans.
A través dels pressupostos, per la manca d’ajudes a projectes valencians; els mitjans de comunicacions i l’educació, entre altres, la Generalitat Valenciana intenta erosionar poc a poc un sentiment de país que mai ha sigut del tot lliure.
L’Institut Joan Lluís Vives ha elaborat un manifest de recolzament a la unitat lingüística del català, quelcom que no hauria de ser necessari, ja que està acceptat per tota la comunitat científica. Però sembla que en el Ministeri d’Educació encara no s’han assabentat d’això.
Reproduïsc a continuació el comunicat. (Clicant ací accediu a l’espai web on donar suport a la proposta).

La xarxa d'universitats Institut Joan Lluís Vives manifesta la seua perplexitat davant l'acord de la Comissió d'Ordenació Acadèmica del Ministeri d'Educació de l'estat espanyol de dividir en dos ensenyaments i titulacions diferents, sota els noms de català i valencià, l'actual ensenyament de la nostra llengua en les Escoles Oficials d'Idiomes de tot l'estat.
L'Institut referma el criteri universalment acceptat en la comunitat científica que, tant si rep el nom de català com el de valencià, es tracta d'una mateixa llengua i el seu ensenyament ha de presentar uns continguts que abracen totes les variants territorials d'aquesta.
L'Institut entén que dit acord constitueix una intervenció injustificada des d'instàncies polítiques sobre una qüestió òbvia des del punt de vista acadèmic i científic, i que resulta especialment contraproduent en els moments actuals.
Finalment, l'Institut fa seu el comunicat de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana en tots els seus termes i demana a tota la comunitat universitària i acadèmica que explicite la seua coincidència amb aquests criteris universalment acceptats.
El president de l'Institut Joan Lluís Vives, atès l'acord del Consell General, demanarà al govern de l'estat espanyol que retire aquesta proposta, que no respon a cap demanda de caràcter docent, que no té cap fonament científic i que crea un conflicte artificial.