divendres, de gener 23, 2004

Perquè una societat que no pot parlar no és una societat lliure...

Cascos demana respecte a la seua vida privada -quan ell mai ha respectat els periodistes, Rajoy diu no saber res de l’alcalde corunyés del PP culpat d’abusar d’una menor i es nega a fer declaracions -no parlen entre ells ni s’informen?-, Fabra intenta acallar els mitjans valencians... On està la llibertad d’informació?, on queda el debat obert i la pluralitat informativa? No podem permetre que res ni ningú coarte la llibertad d’expressió!
A continuació transcric el comunicat de la Unió de Periodistes Valencians en contra de l'intent de manipulació del PP valencià. Podreu trobar-lo a http://www.unioperiodistes.org

COMUNICAT DE PREMSA DE LA UNIÓ DE PERIODISTES VALENCIANS SOBRE EL CAS FABRA

Davant les informacions sobre les mesures cautelars que la defensa del president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, ha demanat als jutjats contra cinc diaris i una emissora de ràdio, la Unió de Periodistes Valencians manifesta:


1.- Rebutgem taxativament qualsevol pressió, amenaça i/o denúncia massiva contra els professionals de la informació que diàriament traslladen a l’opinió pública les notícies de major interès social, entre les quals hi ha, sens dubte, les accions judicials per diversos delictes que l’empresari Vicente Vilar ha formulat contra el president de la Diputació de Castelló.

2.- Resulta del tot inadmissible, alarmant i gravíssim qualsevol intent d’emmordassar els mitjans de comunicació i els periodistes, l’obligació professional dels quals no és escriure al dictat de ningú, ni tampoc orquestrar cap campanya mediàtica de desprestigi, sinó fer-se ressò de l’actualitat, amb responsabilat, rigor i respecte per la presumpció d’innocència, tal i com estableix el nostre codi deontològic, i com demostra la pràctica quotidiana dels periodistes.

3.- Volem deixar clar que la llibertat d’expressió i d’informació no és només un dret dels professionals de la comunicació, sinó una obligació de primer ordre que dóna sentit al nostre treball al servei de la ciutadania. Des d’este punt de vista, no informar sobre les investigacions judicials que afecten un càrrec públic, com pretén el senyor Carlos Fabra, seria una irresponsabilitat professional que atemptaria contra la llibertat de premsa i la qualitat del sistema democràtic en el qual vivim, és més, suposaria acceptar un estat de censura prèvia inèdit en qualsevol règim polític occidental.

4.- Mostrem també la nostra estupefacció i sorpresa pel fet que la defensa del senyor Fabra reclame als periodistes que contrasten més la seua informació però, alhora, recomane al seu client que no conteste les preguntes que els mateixos professionals de la informació encara no han pogut formular-li lliurement en cap roda de premsa o entrevista. En el millor dels casos, esta contradicció denota un profund desconeixement sobre la pràctica del periodisme.

5.- Per últim, animem tots els periodistes i mitjans de comunicació valencians a continuar informant amb llibertat i responsabilitat sobre este o qualsevol altre tema d’interés general per a l’opinió pública, i ens posem al seu servei com a organització professional de referència a la nostra comunitat.

València, 21 de gener de 2004