dijous, de desembre 25, 2003

El caganer

Vos heu preguntat alguna vegada per què hi ha un home cagant als belems de totes les cases? Es tracta d'una figura que es va popularitzar al segle XVIII a Catalunya. Respresenta la fertilitat de la terra (no és molt difícil imaginar per què) i es col.locava per a tindre sort en la collita.

Són moltíssimes les persones que admiren estos dies aquesta figura, però segur que pocs s'han interessat a saber qui és. El cas és que, avui en dia, s'ha perdut el costum de preguntar-se coses, d'investigar, de ser crític... i això fa que la societat siga cada dia més conformista i no dubte a fer el que està de moda.
No obstant, tant costa dir per què?, com és possible?, qui ho diu?... Alessandro Baricco fa una reflexió molt original sobre aquest tema en Next (Anagrama, 2002). Posa com exemple la tan analitzada globalització. Què és la globalització? Realment, pocs ho saben, però tot el món sap posar exemples sobre aquest fenomen. Així i tot, sense poder negar que la globalització és un fer, també hem de reconèixer que ha sigut una conversió paulatina que s'ha imposat previ convenciment de la gent. Si repeteixes mil vegades una mentida es convertirà en veritat, va dir Goebbels, doncs, si assegures que la globalització és un fet i ho fas dia rere dia i amb tots el mitjans possibles, la globalització esdevindrà realitat.
Els estudis, xifres i dades mai són neutrals i tota font és subjectiva (jo ho sóc també, per descomptat), per això és recomanable qüestionar-se sempre totes les coses.
Per què no hi ha una dona cagant als belems?